Vinograd

U Krčedinu, na mestu gde padine Fruške gore postaju pitome i blage, na njenom najistočnijem delu, sasvim uz Dunav, nalaze se naši vinogradi. Lokalitet Breskvik smešten je iznad sela Krčedina, a na njemu, na idealnih stotinak metara nadmorske visine, sazrevaju šardone, kaberne, merlo, beli sovinjon i širaz.

Pažljivo smo birali poziciju za naše vinograde. Breskvik se pokazao idelanim jer se na njemu ukrštaju najbolji klimatski i zemljišni uticaji koje nudi Fruška gora. Naše vinograde preko dana greju dva sunca: ono nebesko i ono koje se odbija o dunavsko vodeno ogledalo, pomažući našem grožđu sa sazri na pravi način, postajući slatko, sočno i jedro. Tokom letnjih i jesenjih noći, sa zapada, niz šumovite obronke Fruške gore, u naše vinograde spušta se hladan vazduh, čuvajući kiseline i voćnu svežinu u grožđu, što naša vina čini savršeno balansiranim.  Tlo je ovde slojevito, prepuno minerala, što našim vinima daje čvrstinu i kompleksnost. Na površini je lesni, aluvijalni sloj, a ispod njega krečnjak i glina nastali taloženjem nekadašnjeg Panonskog mora. U najdubljem sloju do kog doseže korenje naše loze nalazi se kamenita podloga prepuna fozilizovanih ostataka školjki i korala.

Na ovom delu Fruške gore vinogradi postoje milenijumima: čak i pre Rimljana, Kelti su ovde  gajili grožđe. Početkom nove ere, vinogradarstvo doživlja ekspanziju, a antičkim vinogradarima fruškogorske pozicije uz Dunav bile su omiljene. Kao izuzetno značajno područje, Krčedin je tokom burne istorije bio mesto trgovine, vojnih utvrda i administracije raznih naroda i osvajača koji su prolazili ovim prostorima. Svako od njih ostavio je svoj pečat u nasleđu i tradiciji ovog kraja, ali ono što se kroz vekove nije menjalo, to su nepregledni vinogradi.

Svoje vinograde pazimo, negujemo i beremo ručno, birajući samo najbolje i najzdravije grozdove za svoja vina. Ugledamo se tradiciju, poštujemo podneblje i pravimo vina za budućnost.